Ga naar de inhoud

Hoe werkt kruipruimte isolatie?

    In Enschede hebben veel huizen een kruipruimte onder de vloer. Dit is een ruimte van ongeveer 50 centimeter hoog waarin leidingen en kabels liggen en waarin soms ook de fundering van het huis rust. Een kruipruimte kan vochtig zijn en zelfs wateroverlast veroorzaken, wat kan leiden tot schimmelvorming, houtrot en andere problemen. Kruipruimte isolatie kan helpen om deze problemen te voorkomen en tegelijkertijd energie te besparen. In deze blog bespreken we hoe kruipruimte isolatie werkt, inclusief de werking van vochtbarrières en ventilatieopeningen.

    De werking van kruipruimte isolatie

    Bij kruipruimte isolatie wordt het isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Door het gebruik van vochtbarrières en ventilatieopeningen kan het materiaal optimaal functioneren en blijft de kruipruimte droog en gezond. Maar hoe werken deze vochtbarrières en ventilatieopeningen precies?

    Vochtbarrières

    Een vochtbarrière is een laag folie dat op de bodem van de kruipruimte worden geplaatst om te voorkomen dat vocht uit de grond in het isolatiemateriaal trekt. Dit is een essentieel aspect van kruipruimte isolatie. Het is bovendien belangrijk om te zorgen voor een goede afsluiting van de vochtbarrière, om te voorkomen dat vocht alsnog via de randen naar binnenkomt.

    Ventilatieopeningen

    Ook ventilatie speelt een grote rol bij een succesvolle installatie van bodemisolatie. Het is namelijk belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. Ventilatieopeningen zorgen voor luchtcirculatie en voorkomen de opbouw van vocht en schimmels. Het is essentieel om de ventilatieopeningen goed te positioneren en met enige regelmaat te (laten) controleren of ze niet zijn geblokkeerd.

    Voordelen van kruipruimte isolatie

    Dankzij de kruipruimte isolatie met vochtbarrières en ventilatieopeningen kan vocht zich niet langer ophopen en leiden tot vochtproblemen in huis. Dankzij kruipruimte isolatie heb je dus minder kans op schimmelvorming en rot in houten vloeren en balken. Daarnaast zorgt een goed geïsoleerde kruipruimte voor minder warmteverlies via de vloer, waardoor de verwarming minder vaak aan hoeft en je dus een lagere energierekening krijgt. Tevens zorgt isolatie van de kruipkelder voor een verhoogd wooncomfort en een gezonder leefklimaat, want door de kruipruimte te laten isoleren wordt de luchtvochtigheid in huis beter gereguleerd en verbetert de luchtkwaliteit.